onsdag 18 december 2013

julgodis

Förra året svor jag och bestämde att det där med julgodis inte var min grej. Testade att göra knäck inte mindre ön två gånger, den ena blev för lös och kladdig och den andra stenhård.

Men nu har jag testat på två nya recept och båda två blev lyckade på första försöket.
Först ut är Rocky Road fudge, en lite godare variant än Leilas (tycker jag). Chokladen blir inte så hård i och med att man har i kondenserad mjölk och sen blev den inte så söt.

Rocky Road Fudge                  

Ingredienser;
100 g ljus choklad (mjölkchoklad) 100 g mörk choklad (64 %) 15 g smör 0.5 burk burk söt kondenserad mjölk 1 tsk vaniljsocker 1.5 dl marshmallows (mini eller stora klippta i småbitar) 1 dl salta jordnötter                
 
 
Gör så här;        
1.Hacka choklad och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad.
                    
2. Ta av från värmen, låt svalna något och rör i vaniljsocker.
3. Vänd i marshmallows och jordnötter, undvik att röra för mycket, då smälter det.
4. Bred ut smeten i en folieform klädd med bakplåtspapper och låt fudgen den stelna i kylen i ett par timmar.               
5. Skär upp din Rocky road fudge i bitar med en vass kniv. Jag virade in bitarna i smörpapper och la i en glasburk som får stå i kylen.
 
Sen det andra receptet är en klassisk vaniljkola från Pärlans konfektyr. Som blev sådär lagom seg och god. Jag tycker att den blir bäst med lite flingsalt ovanpå som bryter av mot det söta, men det är ju en smaksak.
 

Pärlans vaniljkola

 

Ingredienser;
170 g glykos 250 g socker 80 g smör 2 dl grädde 0.5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver 0.5 st havssalt Ev. havssalt att strö på toppen 
 
 
Gör så här;
1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
5. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff.
7. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.                
 
Så det är mina två tips på gott och ganska enkelt julgodis! Båda recepten är från recept.nu

/C.

 

Inga kommentarer: